Culinair


Door mijn grote interesse in alles wat met koken en eten te maken heeft en mijn toch wel ruime ervaring als kok, zowel thuis als professioneel, ben ik van mening dat ook teksten van culinaire aard volkomen foutloos moeten zijn. Helaas ontbreekt het hier nog wel eens aan. Zelfs in sterrenrestaurants tref je nog wel eens spel- of taalfouten aan op de menukaart en op de website van het restaurant.
Een menukaart zonder taalfouten lijkt een vanzelfsprekendheid, maar dat blijkt voor de restauranteigenaar niet altijd even gemakkelijk te realiseren. Als dan ook nog de gerechten in de Franse taal worden vermeld, gaat het al snel mis, omdat de Franse spelling van al die culinaire heerlijkheden gewoon erg lastig is. De juiste accenten op de juiste plaats, de volgorde van de gebruikte woorden, de correcte Franse terminologie en duidelijkheid over het product zijn voor vele restaurateurs vaak een groot probleem.
Met kookboeken, waarmee de boekenwinkels tegenwoordig vol staan, is het vaak nog slechter gesteld. Het is maar weinig artiesten achter het fornuis gegeven om hun recepten op zo’n manier neer te schrijven dat het de lezers mogelijk wordt gemaakt om de gerechten met succes thuis na te maken. Fouten in de ingrediëntenlijst, de volgorde van bereidingshandelingen, onbegrijpelijk vakjargon en onduidelijkheid over de bedoelde snij-, kook- of baktechnieken veroorzaken menigmaal ergernis en frustraties bij de thuiskok die z’n gerecht ziet mislukken of die op een heel andere manier vindt smaken dan het boek beloofd had!
Ook de krijtborden buiten bij de ingang van restaurants zijn vaak een aanfluiting, vanwege incorrect taalgebruik. De kok of z’n hulpje schrijft in alle haast met een krijtje nog even het dagmenu op het bord, waarmee hij hongerige voorbijgangers probeert naar binnen te lokken. Vaak met als gevolg: grammaticale- en spellingsfouten en soms zelfs onduidelijkheid in de aangeprezen gerechten. Dat alles vormt bepaald geen uitnodigend visitekaartje voor de betreffende eetgelegenheid, en dat was nu juist wél de bedoeling!

Bij mij zijn uw teksten voor menukaarten, culinaire artikelen in bladen of op websites, kookboeken en al datgene wat op culinair gebied te schrijven is, in zeer goede handen.

Inleiding Artikel Scriptie Brochure Verslag Culinair Persbericht Speeches Sollicitatiebrieven Internet en websites